torek, 16. november 2010

Rdeči feferoni

Ker so na Šarenkinem vrtu lepo obrodili feferoni smo se na sončno sobotno dopoldne odločili, da jih vložimo, tako da bo tudi v mrzlih zimskih dneh pri roki zelenjavna priloga h kosilu. Kako hitro smo začeli z umivanjem feferonov in vso potrebno pripravo, se je okoli nas že zbrala skupinica otrok, ki je takoj zavihala rokave in se ponudila v pomoč. Tako so nekateri pomagali čistiti feferone, drugi so sodelovali pri pripravi mešanice za vlaganje – potrebno je bilo natančno odmeriti vodo, kis, olje, sladkor in sol, da bodo feferoni dobrega okusa. Tudi fantje so z veseljem malo pomešali pripravljeno mešanico. Med čakanjem, da je voda zavrela, smo z otroci narisali vse sestavine, ki smo jih ta dan uporabili in se marsikaj naučili o vlaganju zelenjave. Voda je še prehitro zavrela in potrebno je bilo na hitro prevreti feferone, 5 minut in nič dlje, da se ne bi preveč zmehčali. Nato smo feferone zložili v kozarce za vlaganje in jih zalili z vrelo mešanico vode in kisa. Na srečo so na pomoč priskočili močni fantje, ki so vsak kozarec dobro zaprli. Sedaj na polici v shrambi čakajo na prvo degustacijo.

Ke ješto pu Šarenkakaro vrtlo barjov šuže fafaronipe jesmo pu sončno soboto dopodne odločili da vložijamo, đoke da ovna du šilalo vrime đi va zelenjavno priloga žu kosilo. Šik začmijamo thovi fafaroni i ša pripravijamo, pe jest okalo mende šket skupina čhavora, ke peške zašukinde rokavi i ponudinde mange pomoč. Đoke menge pumožinene thovi fafaroni, aver pa prpravinene keri mešanica šu vložini potribno hine natančno zmirini pani, uli, ješiho, cukro da ovna fafaroni lačo okuso. I murša ješto veselimbaha mišon prpravindi mešanca. Ke đikerame da menge pani zakaraja ješmo narisin ša stvarja, ke lad kava dive rabinamei pe marsi šo šikajamo šu vložini zelenjava. Pani još pršik zakarađa i onda murijamo đal tradi fafaroni ande 5. minute i nič duglede, da nebi pe preveč skarav. Onda fafaroni zlužinđamo du glaži šu vlužini i len zalijamo panjahai ješihoha. Pu bajt menge ćhave ale pumužini, ke ješto sakon glažo zaphand. Kane pu polica đikeren da len prubinama.