torek, 16. november 2010

Mmm kaj tako diši? "Šmorn"!

Nekajkrat sva se z Andrijono pogovarjali kaj imajo otroci radi. Nekaj sladkega, pa nekaj, kar ni pečeno v pečici, ker je nima vsaka hiša. Pač nekaj enostavnega, kar lahko tudi otroci pomagajo pripraviti in je hitro gotovo - ne glede na to ali delamo samo za pet oseb ali pa imamo polno hišo sosedovih otrok. Palačinke so znanke iz šole, vendar je peka le teh dolgotrajna. Ja, carski praženec je to, kar bomo pripravili! In zraven bomo skuhali kompot iz sliv, saj se pri nas veje že povešajo pod težo sadežev... Začeli smo z mešanjem mase - pravzaprav smo najprej razložili zakaj se uporablja pecilni prašek in zakaj mora biti masa ravno prav gosta. Kmalu je bilo okoli nas polno radovednežev iz naselja in punce so same mešale maso, dodajale sestavine in ugotavljale ali je gostota mase prava. Kompot smo skuhali na najbolj klasičen način: oprali smo slive, jih izkoščičili in dali v lonec poln rahlo sladke vode. Dodali smo samo malo cimeta in naše slive so se počasi kuhale na odprtem ognju pred hišo. Med tem, ko se je kompot kuhal smo začeli s peko »šmorna«, saj je bilo potrebno speči kar nekaj porcij, da smo potešili lačne želodčke množice, ki so jo iz hiš zvabili omamni vonji iz našega lonca.

But butipe Andrijanaha vakerave šo čhavora rado han. Dišo gudlo, pa dišo, ke narabine peki du roro, ke ha šarende kherede plino. Dišo čist enostavno, ke lako i čhavora pumožinen i hilo šik kerdo-naj važno keči keramo pet ali pa i su sosedoškare čhavora. Palačinke prinđaren zur šola, šamo len murinedugo pekie kava šo pripravinama kane hilo carski praženec! Zravan hočmo karav kumpoto zur slive, se zu mende vije zur slive ša tele visinen. Začmijamo keri masa – prvo puto lenge razluzijamo bago šošte hilo picilniprašeki jere murini masa ovi gusto. Šik hine gulo mende but radovedežnja zur naseli i čhaja kukora mišonene masa, čhide stvarjai hikle da hili gusto masa čači masa. Kumpoto karajamo pu najlažje načinothojamo slive, lijamo avri kuščice i čhijaamo du piri karavi avri pu jak avri gulo kher. Ke pe kumpoto karavle začmijamo peki šmoren ke hine putribno but keri, da kejamo pherde želuci.